Lai palutinātu savus tuviniekus ar izcilu un sātīgu maltīti, nebūt nav jāveic milzīgi tēriņi dārgos pārtikas veikalos. Šajā rakstā mēs aplūkosim, kā radīt neaizmirstamu, mājas gaumē gatavotu ēdienu, kas pabaros visu ģimeni, kopumā izmaksājot vien aptuveni 6 eiro.
Tas ir pierādījums tam, ka atjautība virtuvē ir svarīgāka par lielu budžetu.
Pazīstamais šefpavārs, veiksmīgais restaurators un populārais ēdienu blogeris Hektors Himeness-Bravo savos sociālajos tīklos ir dalījies ar šo unikālo recepti. Viņa pieeja apvieno trīs būtiskākos elementus, ko meklē ikviena mūsdienu saimniece: draudzīgu cenu, neticamu pagatavošanas ātrumu un to īpašo, silto mājas ēdiena garšu, ko nevar aizstāt neviens pusfabrikāts.
Sagatavošanas darbi un kartupeļu apstrāde
Pirms ķeraties pie darba, sagatavojiet visu nepieciešamo un sekojiet šīm vienkāršajām norādēm:
Sāciet ar kartupeļu rūpīgu nomizošanu un noskalošanu. Šīs receptes galvenais vizuālais un garšas triks ir griešanas veids: grieziet kartupeli plānās ripiņās, taču dariet to tikai no augšpuses. Svarīgi ir atstāt apakšējo daļu (aptuveni vienu centimetru) neskartu. Tādā veidā kartupelis atvērsies kā vēdeklis vai “grāmata”, kas ļaus mērcei un sieram iekļūt katrā spraudziņā, tajā pašā laikā saglabājot savu formu un netrūkstot kopā.
Krēmīgā pildījuma un mērces pagatavošana
Kamēr kartupeļi gaida savu kārtu, pagatavojiet aromātisku pildījuma maisījumu. Atsevišķā bļodā ielejiet pienu, iesitiet olas un pievienojiet savas iecienītākās garšvielas. Īpašu aromātu piešķirs svaigi saspiestas ķiploka daiviņas. Visu kārtīgi sakuļiet ar dakšiņu vai putojamo slotiņu, līdz masa kļūst pilnīgi viendabīga.
Lasi vēl: Šo recepti es iemācījos laukos no vectēva – ārkārtīgi gardi un vienkārši
Paņemiet cieto sieru un sarīvējiet to uz rupjās rīves. Lielāko daļu siera iemaisiet piena un olu masā. Sagatavojiet cepšanas formu – tās pamatnē varat ieliet pavisam nedaudz augu eļļas, lai nekas nepiedegtu. Kārtojiet “iegrieztos” kartupeļus formā un dāsni pārlejiet tos ar sagatavoto piena un siera maisījumu, cenšoties trāpīt arī starp kartupeļu šķēlītēm.
Cepšanas process un zelta garoziņa
Kad mērce ir ielieta, pāri visam pārkaisiet atlikušo rīvēto sieru. Šis papildu siera slānis cepšanās laikā pārvērtīsies par brīnišķīgi kraukšķīgu un sātīgu garoziņu, kas ir šī ēdiena lielākais kārums.
Ja jūsu cepšanas traukam ir vāks, uzlieciet to. Ja vāka nav – neuztraucieties, vienkārši rūpīgi pārklājiet formu ar pārtikas foliju, lai kartupeļi sākumā pasautētos savā sulā. Lieciet formu cepeškrāsnī, kas jau iepriekš uzkarsēta līdz 170–180 grādu temperatūrai.

Kopējais cepšanas laiks ir aptuveni 20 līdz 30 minūtes, atkarībā no kartupeļu šķirnes un krāsns īpatnībām. Kad kartupeļi ir kļuvuši mīksti, noņemiet vāku vai foliju un ļaujiet ēdienam pacepties vēl 5–10 minūtes, līdz siera kārta kļūst zeltaini brūna. Beigās sasmalciniet svaigus zaļumus (dilles vai pētersīļus) un pārkaisiet sacepumu tieši pirms celšanas galdā.
Sastāvdaļu saraksts (aptuveni 4-5 personām):
Vidēja lieluma kartupeļi: 9 līdz 10 gabali (izvēlieties tos, kas labi vārās/cepas).
Piens: 250 ml (vēlams ar lielāku tauku saturu).
Cietais siers: apmēram 100–120 grami.
Vistu olas: 2 gabali.
Ķiploks: 2 līdz 3 lielas daiviņas intensīvai garšai.
Sāls, pipari un citas garšvielas: pēc jūsu personīgās izvēles.
Svaigi zaļumi: neliels ķekars dekorēšanai un aromātam.
Šis ēdiens ir lielisks piemērs tam, kā vienkārši produkti var pārvērsties par karalisku maltīti. Labu apetīti!












